Ülkemizde ilk Ağrı Ünitesi 1986 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’nde Anesteziyoloji Anabilim dalı bünyesinde kurulmuştur.
Türkiye’de ağrı tedavisinin öncülüğünü yapmaya başlayan bu kurum aynı zamanda 1987 yılında kurulan Türk Algoloji-Ağrı Derneğinin de yönetim merkezi olmuştur.
Gerek akademik faaliyetleri gerek hasta bakımı standartları ve gerekse kurumsal yapısı ile öncü, önder ve referans kurum kimliğini, kurulduğu günden itibaren büyük özveri ile yerine getiren İTF Anesteziyoloji-Algoloji Bilim dalının temellerini atan Sn. Prof. Dr. Serdar Erdine ve Sn. Prof. Dr. Kutay Akpir’i saygı ile anıyoruz.
Bölüm halen Prof. Dr. Gül Köknel Talu başkanlığında 2 öğretim üyesi, 6 algoloji yan dal asistanı, sorumlu hemşire Semra Dönmez ve 7 kişilik hemşire, 5 kişilik personel, 3 kişilik sekreter ekibi ile çalışmaktadır.
İÜ. İTF Anesteziyoloji –Algoloji bilim dalı kurulduğu günden itibaren gerek ulusal gerek uluslararası platformda önemli bir marka olmuştur. Ülkemizde birçok algolog bu kurumda deneyimlerini artırmış, bulundukları bölgelerde algoloji klinikleri açarak akademik ve hizmet görevlerini yerine getirmiş ve getirmektedir. Mesleki eğitimler, hasta üzeri eğitimler, kadavra çalışmaları kurumumuzda devam etmektedir.
İÜ. İTF Algoloji BD. , yataklı servis ve poliklinik hizmetleri ile görevine devam etmekte olup halen ülkemizde en çok hasta hizmeti veren klinikler arasında yer almaktadır.
11 adet hasta yatağı/odası, servis içi ameliyathane koşulları, güncel teknik donanımı ile dünyada tanımlanmış algolojik girişimlerin uygulandığı yataklı servisi bulunmakta olup, yılda ortalama 1500 girişimsel işlem uygulanmakta, hastalar işlem öncesi ve sonrası yataklı algoloji servisinde izlenmektedir. Girişimsel tedaviler arasında spinal enjeksiyonlar (faset eklem blokajı, medial dal radyofrekansı, epidural steroid enjeksiyonu, foraminal epidural steroid enjeksiyonu), radyofrekans yöntemleri ( trigeminal nevraljide gasserganglion radyofrekans, DRG.), pil implantasyonları (spinal kord stimülasyonu implantasyonu,sakral sinir stimülasyonu implantasyonu) yer almaktadır.
Poliklinik hizmetleri kapsamında; tanı konamamış ağrı şikâyeti olan hastalar, kansere bağlı ağrılar, nevraljiler, zona, boyun, bel, baş ağrıları, damar hastalıklarına bağlı ağrılar, kronik pelvik ağrı gibi geniş bir yelpazede, yılda ortalama 10000 hasta tedavi ve takip edilmektedir.